Door mijn werk als trendwatcher merk ik dat technologie inmiddels meer is dan alleen het hulpmiddel wat het vroeger was. Het is overal.

Het is de rode draad door ons leven.

Wij als mensen, maar ook onze alledaagse apparaten, zijn 24/7 verbonden. We hebben ons vol overgave in alle nieuwe technologieën gestort. Oplossingen voor grote problemen liggen vaak in de technologie. Hoe we werken, hoe we ons vervoeren, hoe we onze zorg krijgen, hoe we communiceren, overal komt techniek om de hoek kijken.

Als ik het er met mijn omgeving over heb dan zijn er toch wel een paar onderwerpen die zij spannend vinden: robots en kunstmatige intelligentie. En dat snap ik. Het is haast niet te bevatten hoe een computer zelflerend kan zijn. Als je er goed over nadenkt dan voelt het bijna alsof het een levend wezen moet zijn, iets met een eigen wil. Want hoe kun je leren zonder te denken en te begrijpen dat iets belangrijk genoeg is om te onthouden. Hoe het echt gaat zijn zullen we voorlopig nog niet weten. Op dit moment kun je alleen verschillende scenario’s maken om een idee te krijgen van die toekomst. Meer niet. We zijn natuurlijk bang gemaakt door al die films en wilde verhalen die er al zijn. Kijk naar I, Robot met Will Smith en je wilt never nooit niet een robot tegen komen en al helemaal niet een legertje zelflerende robots!

Dat het een hot topic is bleek ook wel op de Dutch Design Week afgelopen oktober. Daar was een heel gedeelte ingericht over robots, in alle vormen en maten en met de nodige morele vraagstukken. Bij binnenkomst stond meteen een robot waar je een gesprek mee kon voeren. Best gek, want die ogen keken je echt aan. Ik werd daar erg ongemakkelijk van en wist amper wat ik aan hem/het/haar moest vragen. Wat niet meehielp was dat ik de robot bijna niet kon verstaan door het lawaai om ons heen, dus kon ik ook niet echt reageren. Maar ongemakkelijk was het evengoed gebleven!

 

Het allerbelangrijkste op dit moment is dat we de morele kant gaan aanpakken en continu daarover met elkaar in gesprek blijven, want dat er robots en KI’s komen staat buiten kijf. Maar hoe we daarmee om gaan en waar onze grenzen liggen moet nu al aangegeven worden.

Uiteindelijk moet je geloven dat een kunstmatige intelligentie intelligent genoeg is om niet in dezelfde valkuilen te stappen als wij mensen en alleen goed in zijn ‘wezen’ heeft. En als dat zo is dan is dit ons ultieme hulpmiddel!