Heb je toevallig de uitzending van Risky Rivers met Inge de Bruin en Levchencko op NPO 3 gezien? In dit programma gaan 2 bekende Nederlanders via gevaarlijke rivieren in een ietwat onstabiel bootje een route afleggen. Soms spannend en met regelmaat wordt er een nat pak gehaald. Maar bij deze uitzending in de Filipijnen werd het ook nog eens erg confronterend door de enorm vervuilde gebieden waar ze soms doorheen gingen. De door plastic zwaar vervuilde sloppenwijken van Manila. Een bizar gezicht dat daar mensen moeten wonen en tussen al het afval zoeken naar spullen die ze kunnen gebruiken of verkopen. Voor ons Nederlanders is dat een ver van m’n bed show! Maar helaas is het de keiharde waarheid voor ongelofelijk veel mensen. Uiteraard zijn het vooral de armere mensen die het hardst worden getroffen.

Dat plastic een vreselijk probleem is weten we inmiddels denk ik wel. Ik twijfel of we beseffen hoe enorm groot dit probleem is. Heel recent heeft fotograaf Caroline Power schokkende foto’s gemaakt van het Caribische gebied waar de zee opgeslokt wordt door plastic. Zo groot als een eiland, echt bizar!

 

 

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor dit probleem. Op de Dutch Design Week bijvoorbeeld. Daar stond Shahar Livne met haar afstudeeropdracht Metamorphism, zij voorziet een toekomst waar plastic wordt gezien als een nieuw materiaal wat je in de natuur als grondstof kunt vinden. Zoals de (edel)metalen. Denk dat ze gelijk heeft dat we het zover hebben laten komen dat het volledig opruimen onbegonnen werk is en er altijd plastic in de natuur achterblijft.

Toch wordt er hard gewerkt aan opruim oplossingen, zoals deze: the Seabin, een ton wat het vuil uit de zee opzuigt. Er zijn meerdere van dit soort oplossingen, maar het mooie is dat deze nu niet alleen maar als test wordt gebruikt, maar in Portsmouth Harbor in Engeland is geplaatst en meteen aan het werk is gezet.

Wanneer al die mooie op zichzelf staande innovaties uiteindelijk echt gebruikt gaan worden dan komen we steeds dichterbij de echte oplossingen.

Maar voor alles geldt, beter voorkomen dan genezen! Grote fabrikanten moeten nu ook echt actie gaan ondernemen om dit soort vervuilende plastic niet meer te gebruiken, lijkt mij hoogtijd. Het past gewoon niet meer in deze tijd en het is zeker niet toekomstgericht. En als bedrijf/merk moet het je hoogste prioriteit zijn om toekomstgericht te blijven, anders doe je straks echt niet meer mee!